Свържете се с нас
0884073446

Шампоани

Шампоанът

 е козметичен продукт, най-често във формата на течност, който се използва за измиване на косата.

Той се използва, като се нанася на мократа коса, втрива се леко в кожата на главата, след което косата се изплаква.

 Шампоанът е смес от няколко вещества – вода (около 80%), повърхностно-активни вещества (ПАВ, най-често натриев лауретсулфат и натриев лаурилсулфат), консерванти, сгъстители, ароматизатори, природни масла и витамини, както и неорганични соли.

Основната функция на шампоана – измиването – се изпълнява от водата и ПАВ.

Природните масла, витамините или другите компоненти, според производителите, спомагат за заздравяване на косата или имат други полезни ефекти, но те не са доказани експериментално.

На индийския субконтинент от древни времена за миене на косата са се използвали различни треви и екстракти от тях. Такова е например цветето Michelia champaca, което се използва за направата на такива масла за коса.

Миенето, съпроводено с масаж на косата и на тялото (champu, чампу) по време на ежедневната вана е било привилегия на ранните колониални търговци в Индия. Върнали се в Европа, те въвеждат нови навици, включително при грижата за косата, за която използват shampoo (шампоан).

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки